Milanas laukia virtuvės šefų

IMG_9476Galbūt jūs norite varžytis su geriausiais Italijos kulinarais populiarioje televizijos laidoje, o gal patiktų dalyvauti tarptautinio projekto „Maisto spalvos“ fotosesijose arba savo meistriškumą pademonstruoti Lietuvos paviljone pasaulinėje parodoje „EXPO 2015“? Jei bent į vieną iš trijų klausimų atsakėte teigiamai, tada per artimiausius penkis mėnesius jums tiesiog būtina atvykti į Milaną ir parodyti pasauliui viską, ką galite.

Vos prieš kelias savaites prasidėjusi pasaulinė paroda vis labiau įsibėgėja ir atsiveria daug naujų galimybių norintiems joje pasirodyti savo amato meistrams. Nuo gegužės vidurio Italijos visuomeninio transliuotojo RAI studijoje, įrengtoje parodos teritorijoje esančiame spaudos centre, kasdien įrašinėjamos kulinarinės laidos dalyvaujant vienam Italijos ir vienam iš kitos parodoje dalyvaujančios šalies kulinarui. Savo jėgas tokiose dvikovose per pirmąsias savaites jau išbandė Indijos, Ekvadoro, Angolos, Slovėnijos virėjai, artimiausiomis dienomis filmuosis korėjiečiai ir japonai. Laidas veda populiari Italijoje ir už jos ribų tinklaraštininkė Lisa Casali (daugiau apie ją https://ecocucinaen.wordpress.com/about/), parašiusi ne vieną knygą apie ekologišką maisto gaminimą. Jos knygos „Eko-virtuvė“ („Ecocucina“), „Maisto gaminimas indaplovėje“ (“Cucinare in lavastoviglie”) ir kitos išleistos ne tik Italijoje, bet ir Prancūzijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Brazilijoje. Laidoje be besivaržančių šefų, kurie klausinėjami apie gaminamus patiekalus, savo profesinę karjerą, šalį, kuriai atstovauja, vedėja kalbina ir vieną kurį nors iš kelių dešimčių pasaulinės parodos ambasadorių (sporto žvaigždžių, garsių atlikėjų, žinomų rašytojų, visuomenės veikėjų (daugiau informacijos apie juos galite rasti čia: http://www.expo2015.org/it/cos-e/ambassador). Įrašytos laidos per RAI 3 bus rodomos nuo birželio 1dienos.

Kitas patrauklus projektas kulinarams – Izraelio fotomenininko Dan Lev fotosesijos „Maisto spalvos“ („Colorfood“, http://www.colorfood.co.il). Iki gegužės pabaigos Izraelio paviljone eksponuojamas šio menininko kamera užfiksuoti italų ir žydų virtuvės meistrų darbai. Dan Lev sako mielai pratęstų savo ciklą su šefais iš Lietuvos, ir galėtų fotosesijų metu sukurtus darbus eksponuoti Lietuvos ir kitų valstybių paviljonuose.

O jeigu jūsų nevilioja dalyvavimas minėtuose tarptautiniuose projektuose galite išmėginti solinį pasirodymą Lietuvos paviljone, kur pristatomi lietuviški maisto produktai, koncertuoja lietuvių atlikėjai, bet garsūs mūsų virtuvės meistrai, išskyrus čia nuolat dirbančius „Bernelių užeigos“ virėjus (jų patiekalai čia gana populiarūs), dar nepasirodė. Tam tikra prasme mus aplenkė lenkai – jų paviljone vykstant Rytų Lenkijos regiono pristatymui vienas garsiausių šiuo metu Lenkijos virtuvės šefų Karolis Okrasa labai išradingai pristatinėjo kepsnius, skanintus stumbražolėmis, šakočius ir net … šaltibarščius. Norint būti pamatytiems – svarbu būti pirmiems. Laukiame.