Apie maistą – netikėtais kampais

IMG_6527Lietuvos paviljonas pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ Milane nenustoja stebinti lankytojų ne tik dažnomis tradicinio aukštos kokybės maisto gaminių (sūrių, skilandžių, pyragų kastinio ar midaus) degustacijomis, bet ir netikėtais maisto pristatymais. Neseniai paviljone savo darbus eksponavusi žinoma Lietuvos tekstilininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė kvietė lankytojus pasimėgauti lietuviškomis bulvėmis, agurkais ir kitais kasdieniais produktais, kryželiu išsiuvinėtais ant seniai nenaudojamų puodų, keptuvių, kibirų, kastuvų ar kitų senų buities rakandų. Tokia lietuvės menininkės pasirinkta technika savo paprastumu ir originalumu stebino visko mačiusius italus, vokiečius ir net lankytojus, atvykusius iš tolimos Kinijos, kur siuvinėjimas ypač populiarus ir turi gilias tradicijas.

Praėjusią savaitę Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės darbus Lietuvos paviljone pakeitė kitų dviejų mūsų šalies menininkių – Jolitos Vaitkutės ir Emilijos Vinžanovaitės – instaliacijos maisto tema. Kelias dienas iš Lietuvoje keptos itališkos duonos (Ciabatta) kūrė Lietuvos žemėlapį su kepėjo siluetu jame. Iš daugiau kaip šimto kilogramų duonos, kurias kūrėjoms suteikė UAB „Mantinga“ instaliacijai panaudota ne visa – dalį išragavo instaliacijos kūrimą stebėję parodos lankytojai. Šalia instaliacijos, kuria ją užbaigus lankytojai galėjo gėrėtis dar keletą dienų, buvo eksponuojamos ir ankstesnių šių autorių darbų fotografijos. Tarp pristatytų kūrinių– afganės mergaitės portretas iš vaisių, iš daugiau nei 1 500 pieštukų sudėliotas A. Enšteino portretas, iš įvairių maisto produktų sukurti lietuviški litai ir kiti darbai.

Išradingųjų maisto pristatymų estafetę Lietuvos paviljone šiomis dienomis pratęsė „Virtuvės mitų griovėjų“ komanda, surengusi kelis įspūdingus savo deserto šou. Mitų griovėjai, kurie anot VMG idėjinio lyderio Alfo Ivanausko, vis drąsiau eksperimentuoja su visiems lietuviams gerai pažįstamais ingredientais, Milane demonstravo nestandartinį interaktyvų maisto gaminimo ir pateikimo būdą, panaudojant sezonines lietuviškas daržoves, uogas, vaisius ir net grybus. Pasak A. Ivanausko taip sugriautas dar vienas nusistovėjęs stereotipas, kad kopūstas ar baravykas negali būti naudojamas skanėstų gamyboje. Parodos lankytojus žavėjo pristatymo estetika – desertai buvo ruošiami ant ledinio ekrano gausiai panaudojant azoto garus.